Makaleler

İbn Sina’ya Göre Duanın Kabulü
Dua ve duaların kabulü meselesi, bilinen bütün dinlerin ortak inançlarındandır. Dahası denilebilir ki bütün insanlar fıtrat ve özgün yaratılışları gereği bu inancı taşırlar. Burada incelemek istediğimiz konu, “duanın kabulü” inancının felsefi açıklamasıdır.

Münacat-ı Şabaniye
Emîrü’l-Müminin Hz. Ali (a.s) ve diğer Ehlibeyt İmamları’nın (a.s) şaban ayında okudukları bir münacattır:

Peygamber Efendimizin Bi'seti
Hz. Resul-ü Kibriya Efendimizin (s.a.a) meb’es yıldönümü Müslümanların büyük bayramlarındandır ve "Meb’es bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlahi Nurun Taçlandığı Gün: Bi'set
"Oku!" dedi. Peygamber "Ne okuyayım?" diye sordu. Cebrail: "Ey Muhammed! Oku seni yaratan rabbinin adıyla!" dedi.

İnanç Eğitiminde Nehcü’l-Belâğa’nın Kur’ânî İşâretleri
Nehcü’l-Belâğa; Allah’ı bilme (marifetullah), me’âd, siyâset, yaşam tarzı, İmâm’ın ümmetle ve ümmetin de İmâm ile irtibâtı, eğitim ve öğretim gibi alanlarda Kur’ân ile omuz omuza olup, dünya saadetine ve âhiret kurtuluşuna erişmek için kapsamlı bir tâlimatnâme sunmaktadır.

Sartre Varoluşçuluğundaki Ateizmin Hikmet-i Müteâliye Perspektifinden Eleştirisi
Sartre göre insan kendi özgürlüğünden ve sorumluluğundan kaçmak için tanrı kavramını türetmiştir. Bu makale, söz konusu delilleri, Zorunlu Varlık’ın (Vâcibu’l-Vücûd), kendisinde önemli bir role sahip olduğu Hikmet-i Müteâliye’nin temellerine göre açıklamış ve eleştirmiştir.

Yaratılış Gayesi Olarak İrfanı Düşünmek
Bu makalemizde öncelikle irfanın tanımını yapıp, yaratılış gayesi olduğunu ve herkesin bu yolda ilerlemesi gerektiği hususlarına değindikten sonra; her zaman bizlere ışık kaynağı olan masumlardan ilahi irfanın ve buna ulaşanların özelliklerine öğrenmeye çalışacağız.

Uluslararası Hz. Hamza Konferansı Düzenlendi
Düzenlenen bu konferans neticesinde Hz. Hamza hakkında 2 kitap yayınlandı. Konferansa birçok ülkeden 208 makale gönderildi. Bu makalelerin içerisinden 6 makale dereceye girerek, ilmi kurullarda sunumu yapıldı.

İmam Muhammed Bakır’ın Veladet Yıl Dönümü
İmam Muhammed Bâkır (a.s); Resulullah'ın (s.a.a), ken-disinden sonra İslâm ümmetine önderlik etmeleri ve ümmeti, yüce Allah'ın, bütün kirlerden arındırıp tertemiz kıldığı Masum İmamlar'ın önderliğinin gölgesinde takdir ettiği güven ve selâmet sahiline ulaştırmaları için belirlediği pak Ehl-i Beyt İmamları'nın beşincisidir.

Modern Çağ, Dinin Dilini Ele Almada Yeni Mecraların Doğuşu
Makale, Kur’an’ın kültür ve öğretilerinin, batı dünyasında yaygın kültür ve dinî öğretilerle bir dizi ortak kavrama sahip olmakla birlikte köklü ayrım noktaları bu-lunduğunu göstermeyi hedeflemektedir.

Dinin Cevherini Belirlemede Schleiermacher'in Yaklaşımı
Schleiermacher, “Din Hakkında” adını verdiği kitabını yazıp onu 1799'da yayınlayarak çağdaş dönemlerin dinî düşüncesine büyük hizmette bulundu. Fikirlerini destekleyenlerin de, eleştirenlerin de itirafıyla, ondokuzuncu yüzyılda Protestan düşünceyi harekete geçiren zincirin başı olarak adlandırıldı.

Safevî ve Osmanlı Dönemi Minyatürlerinde Dinî Değerler
Bu makalede, Osmanlı ve Safevî dönemlerine ait resimli kitaplar incelenecek, öte yandan resimlerde Şiilik açısından farklılık ve benzerlik arz eden yönler, dönemin siyasî, dinî, ekonomik ve kültürel hayatı göz önüne alınarak mercek altına alınacaktır.

Kant ve Hace Tusî’nin Ahlakî Eğitim Görüşlerinin Karşılaştırması
Bu makalenin kaleme almasında ki amaç, batı dünyasının tanınmış filozofu unvanıyla Kant’ın ve İslam dünyasının düşünürü unvanıyla Hace Nasiruddin Tusî’nin görüşlerinin karşılaştırmalı araştırması yapılarak ahlakî eğitimde strateji geliştirmek ve pratiğe dönük çözümler üretmektir.

Kur’an’da Bilginin Engelleri
İslam perspektifinde insani kemallerin ve ahlaki erdemlerin elde edilmesinin kökü Allah’a iman etmektir. Allah’a inanmanın şartı ise bilgidir.

Kur’an’ın İbret Verme Yöntemi
Şüphesiz ibret verme, genel olarak bütün peygamberlerin (a.s), özel olarak da Peygamber Efendimizin (s.a.a), insanları hidayet etmek ve eğitmek için kullandığı eğitimsel yöntemlerden biridir.

Taberî’nin İlmî ve Kültürel Şahsiyeti
Ebu Cafer Muhammed b. Cerir b. Yezid et-Taberî el-Âmulî1 224 Hicrî Kamerî (838 Miladî) veya 225 (839 Miladî) yılında dünyaya gelmiş -Taberî doğum tarihini tam olarak bilmediğini söylemiştir

Kur'an ve Sünnette İslami Yaşam Tarzı
Makalenin temel eksenini sosyal hayatın bazı özel alanlarındaki İslamî yaşam tarzı ve adabı ile ilgili konular oluşturduğu için her şeyden önce iki kilit kavramı, yani “edep ve yaşam tarzı” kavramlarının anlamını ve bunların genel olarak din dediğimiz fıkıh ve ahlakla olan irtibatını açıklamalıyız.

Allame Tabatabaî Açısından Allah'ın Gerçek Muradına Ulaşmada Müfessirlerin Anlayışlarının Rolü
Allame Tabatabaî, el-Mizan tefsirinde, Kur'an'ı tefsir ederken kendisinin ön kabulü sayılabilecek çok sayıda temel ve varsayımlardan yararlanmıştır. Mesele şudur ki, bu ön kabuller çerçevesinde Kur'an metninin nesnel ve gerçeğe uygun tefsirine ulaşılabilir mi?

Ma’sum İmamların Tefsirinden İncelikler
Ehl-i Beyt imamlarının, Kur’an-ı Kerim’in tefsiri hususunda üstlendikleri rol, bu yüce kitabı doğru ve sağlam üsullere dayanarak kapsamlı bir şekilde ve derince inceleyip hikmetli manaları çıkarmanın yol ve yöntemini öğretme olmuştur.

Kur’an-ı Kerim ve Peygamberlerin Müjdeleri
Acaba mevcut Tevrat ve İncil’de İslam Peygamberi (s.a.a) müjdelenmiş midir? Kur’an’ın bu konuyla ilgili konumu nedir?

Kur'ân'a Göre Hz. Peygamber'in Siyasi Hakimiyeti
Bu makale, Kur'ân ve Sünnet açısından Peygamber'in (s.a.a) siyasî hâkimiyeti meselesini ele almaktadır. Makalede, İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân ve Sünnet çerçevesinde Hz. Peygamber'in, risalet, tebliğ ve hidayetin yanı sıra siyasî liderlik yükümlülüğünü de üstlendiği ilgili ayetler çerçevesinde ispatlanmaktadır.

Nehcü’l-Belâğa’da Kur’ân
Kâmil insan, tekvînî Kur’ân’dır ve Kur’ân’ın hakikatini kâmil surette tanıtıp arz edebilir. Emîre’l-Mü’minîn Ali (a.s) kâmil insanlardandır. Dolayısıyla İmâm Ali (a.s) Kur’ân’ı tanıtmak için en uygun kimselerdendir.

Peygamber Efendimiz Cennet ve Cehennemi Anlatıyor.
İnsanın 70 peygamber ameli kadar ameli olsa bile kıyametin şiddetinden amelini az sayacaktır.

Muhkem ve Müteşabih Ayetler
Bu öyle bir kitaptır ki ayetleri en kesin delillerle desteklenmiş, sonra da güzelce açıklanmış, tam hüküm ve hikmet sahibi, her şeyden haberdar olan tarafından gönderilmiştir.

Ruh Nedir ve Ruhun Mahiyeti Nasıldır?
“Size pek az ilim verilmiştir" cümlesinin manası ise şudur: Zahir ulemasının bu mesele hakkındaki nasibi çok az bir şeydir, ruhun hakikati bunun ötesindedir ve keşfî ilimler dışında başka bir şeyle onu kavramak mümkün değildir.

Allah Resulü'nün Sünnetine Bağlı Kalmak
Hz. Nebi: “Allah, benim sözümü duyarak onu koruyan, ezberleyen ve onu ulaşmadığı kişilere ulaştıran kimsenin yüzünü aydınlatsın.”

Kadir Gecesi Hakkında Kırk Hadis
“Kadir gecesinin sabahı (gündüzü) de Kadir gecesi gibidir. O halde o günde de amel et ve çaba göster.”

Üstat Muhsin Kıraatî ile Namazın Anahtarı Fatiha Suresi Üzerine
Bismillah, Allah'a aşkın ve O'na tevekkül etmenin şifresidir.

İslamî İlimler Sürecinde Kuran'ın Dili
Kur`an ne tür bir dile sahiptir, bir tek dili mi, yoksa birçok dili mi bulunmaktadır?

Kur’ân’daki En Güzel Kıssa; Hz. Yusuf ve Alınacak Dersler
Kur’ân’daki en güzel kıssa olarak nitelendirilen Hz. Yusuf (a.s) kıssası ders, ibret ve şahsi, ahlakî, içtimai ve ailevî erdemleri içermektedir.

Hz. Peygamber’in Kur’an’daki Mucizeleri
Fahr-i Kâinat Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.a) yaşamı boyunca dört bine yakın mucize göstermiştir.

Hz. Musa’nın Mucizeleri ve Geçen Kaynaklar
Kur’ân, peygamberlerin yaşamı hakkında tarihi nakiller taşıyan en muteber kitap sıfatıyla referans alınabilir.

Vefatının Yıl Dönümünde İkbal Lahorî
Vefatının 82. yıl dönümünde Muhammed İkbal Lahorî'yi rahmetle anıyoruz.

Kur'an'da İslamî Vahdet
Hep birlikte Allah'ın ipine sarılın, parçalanmayın. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın...